Fodpleje ordbog
Her forklarer vi de mest almindelige termer og fagudtryk, så du nemt kan forstå mere om fodpleje og de behandlinger, vi tilbyder.
Diabetiske fodproblemer
Personer med diabetes har øget risiko for fodproblemer, da nedsat blodcirkulation og nerveskader kan gøre det svært at mærke sår og infektioner. Regelmæssig fodpleje er afgørende for at forebygge alvorlige komplikationer.
Tilbage til oversigten
Fodmassage
Fodmassage kan øge blodcirkulationen, lindre ømhed og hjælpe med afslapning. Det kan også have en positiv effekt på kroppens generelle velbefindende ved at stimulere forskellige trykpunkter i fødderne.
Tilbage til oversigten
Fodsvamp
Fodsvamp er en almindelig hudinfektion forårsaget af svampe, som trives i varme og fugtige miljøer, som f.eks. inde i tætsiddende sko. Det kan resultere i kløende, rød og skallende hud mellem tæerne eller på fodsålerne. Nogle kan også opleve en ubehagelig lugt.
Tilbage til oversigten
Fodvorter
Fodvorter er små knuder på huden, som oftest forekommer på fødderne. De skyldes en virusinfektion i hudens øverste lag og kan variere i størrelse og form. Selvom mange fodvorter er harmløse, kan de være smertefulde og generende, specielt når man går. Fodvorter er meget smitsomme og de kan let spredes fra person til person, især i fugtige miljøer som svømmehaller, badeværelser og bruseområder. Desuden kan en person også sprede vorterne til andre dele af sin egen krop. Det er derfor vigtigt at få behandling så snart de viser sig.
Tilbage til oversigten
Fodødem
Fodødem er hævelse i fødderne, ofte forårsaget af væskeophobning. Det kan skyldes lang tids stående arbejde, graviditet eller medicinske tilstande som hjerte- og nyresygdomme.
Tilbage til oversigten
Hammertå
Hammertæer er tæer, der er bøjet i en unaturlig position på grund af ubalance i muskler og sener. Dette kan give smerter, især når man har tætsiddende sko på.
Tilbage til oversigten
Hulfod
Hulfod er det modsatte af platfod og betyder, at svangen er meget høj. Dette kan medføre ubalance i fodens trykfordeling og give smerter eller gener ved gang og løb.
Tilbage til oversigten
Hyperkeratose
Hyperkeratose er en almindelig hudtilstand, hvor huden bliver tykkere, ofte på grund af for meget keratin, et protein i huden. Mange oplever dette på fødderne, hvor det kan føles som hårde pletter eller forhøjninger. Årsagen kan være gentagen friktion fra sko eller en naturlig aldersændring.
Tilbage til oversigten
Hælrevner
Hælrevner opstår, når huden på hælene bliver tør og revner. Dette kan være kosmetisk generende, men i nogle tilfælde kan revnerne blive så dybe, at de forårsager smerte og blødning.
Tilbage til oversigten
Hælspore
En hælspore er en lille kalkaflejring, der dannes på hælbenet og ofte er forbundet med smerter i hælen, især om morgenen eller efter hvile. Den skyldes ofte overbelastning af svangsenen og ses typisk hos personer, der står eller går meget.
Tilbage til oversigten
Knyster
En knyst er en deformation af storetåens grundled, hvor tåen begynder at pege indad mod de andre tæer. Dette kan resultere i smerte og irritation, især når man bruger sko. Knyster opstår ofte på grund af genetiske faktorer eller uhensigtsmæssigt fodtøj.
Tilbage til oversigten
Ligtorne
Ligtorne er små, hårde og ofte smertefulde områder af hud, som typisk opstår på fødderne. De dannes som en reaktion på gentagen friktion eller tryk, som for eksempel fra sko, der ikke passer godt. En ligtorn kan føles som en hård plet og kan være omgivet af betændt hud.
Tilbage til oversigten
Nedgroet negl
En nedgroet negl opstår, når kanten af neglen gror ned i huden ved siden af neglen. Dette kan forårsage rødme, hævelse, smerte og undertiden betændelse. Det er et almindeligt problem, som ofte kan skyldes forkert klipning af neglene, sko der trykker, eller skader på neglen.
Tilbage til oversigten
Platfod
Platfod betyder, at fodens svang er nedsunken eller helt flad. Dette kan give ømhed eller smerter i fødderne, især efter lang tids ståen eller gang
Tilbage til oversigten
Tåsvamp
(Onychomycosis)
En svampeinfektion i neglene, som ofte ses på tæerne. Den kan gøre neglene tykke, skøre og misfarvede.
Tilbage til oversigten
“Pas godt på dine fødder ! De skal bære dig hele livet. De fortjener en god pleje og de skal vedligeholdes for at holde til alt det vi udsætter dem for”

Betinna Woller
Lægeeksamineret Fodplejer